En djupdykning i modevärlden

Accessoarer, Tips

Basker: En tidlös accessoar för alla tillfällen

Baskern är en klassisk hatt som har funnits i århundraden och som fortfarande används idag. Det är en mångsidig accessoar som passar lika bra till vardags som till festliga tillfällen. Hos CTH Ericson så hittar du passande baskrar för just dig. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på baskerns historia och dess roll i dagens modevärld.

Baskerns historia

Baskerns ursprung är oklart, men det sägs att den kan spåras tillbaka till Baskien, en region i norra Spanien och södra Frankrike. Baskern var ursprungligen en hatt som användes av fiskare och bönder, men den blev snabbt populär bland aristokratin under 1800-talet. På den tiden bar både män och kvinnor basker, men idag är det främst kvinnor som bär denna eleganta hatt.

Baskern har genomgått olika förändringar genom åren och har kommit i olika former och storlekar. Men dess grundläggande design har förblivit densamma – en rund hatt med ett platt toppart.

Baskern i modevärlden idag

Idag är baskern en populär accessoar i modevärlden och finns i en mängd olika färger, material och stilar. Det är en mångsidig hatt som kan användas för att göra en outfit mer sofistikerad eller för att ge den en avslappnad touch. En svart basker kan exempelvis ge en stilren look medan en basker i en pastellfärg kan ge en mer lekfull och ungdomlig känsla.

En av fördelarna med baskern är att den passar till nästan allt. Du kan bära den till jeans och en t-shirt för en avslappnad look eller para ihop den med en klänning och klackar för en mer formell look. Dessutom är baskern en bra hatt att bära när du har en dålig hårdag eller när du helt enkelt vill göra något extra med din outfit.

Så väljer du rätt basker

När du ska köpa en basker är det viktigt att välja rätt storlek. En för stor eller för liten basker kan se konstig ut och känns obekväm att bära. Mät ditt huvud runt det bredaste stället, vanligtvis precis ovanför ögonbrynen, för att hitta rätt storlek. Tänk också på vilken typ av basker som passar din ansiktsform bäst. Om du har en rund ansiktsform kan en basker med en högre topp se bra ut, medan en basker med en lägre topp kan passa bättre om du har en lång ansiktsform.

Tänk också på vilken stil du vill ha. En enkel, enfärgad basker i ull är en klassiker som passar till det mesta. Men om du vill ha något mer utstickande kan du välja en basker i ett annorlunda material, som läder eller sammet.